Redovisningskonsult

Yh-program 2 år 410 Yh-poäng
Stockholm Distans
82 veckor heltid varav 20 veckor LIA / Praktik
Terminsstart Stockholm aug 2024. Ansökningsperiod: 01-02-2024--03-05-2024. Ansökningar till distansprogrammet öppnar 2024-10-16.
Utbildningsledare Stockholm: Monika Kageryd monika@ssb.se
Utbildningsledare Göteborg: Chandler Bosch chandler.bosch@medieinstitutet.se
Utbildningsledare Distans: Jacqueline Demir jacqueline.demir@ssb.se
Antagningsfrågor: Tel: 020–10 33 80 (mån, ons, fre: 10.00-12.00) antagning@ssb.se

Bli expert på bokföring, redovisning och ekonomistyrning

För dig som vill ha helhetsansvar inom löpande redovisningsarbete, bokslut och årsredovisning.

Den generella arbetskraftsbristen och bristen på ekonomer i synnerhet gör att arbetsmarknaden för Redovisningskonsulter ser mycket bra ut. Efterfrågan på redovisningsekonomer är större än tillgången de närmaste åren. Både inom det privata näringslivet och offentlig sektor väntas efterfrågan vara stor.

Auktoriserad redovisningskonsult

Titeln auktoriserad redovisningskonsult är en kvalitetsstämpel och ger en tydlig yrkesidentitet som professionell redovisningskonsult. Utbildningen uppfyller de teoretiska kunskapskraven för auktorisation i enlighet med SRF:s och FAR:s riktlinjer.

Bokföring, redovisning och ekonomistyrning

Utbildningen Redovisningskonsult på Stockholm School of Business ger dig kompetensen att:

  • självständigt och med helhetsansvar utföra praktiskt löpande redovisningsarbete
  • självständigt hantera bokslut och årsredovisningar
    upprätta bolagshandlingar och juridiska dokument, hantera moms och skatteregler
  • hantera komplexa besluts- och värderingsfrågor och analysera nyckeltal
  • analysera och ge välgrundade förslag i företags- och skattejuridiska frågor
  • hantera IT-system och automatiserade processer
  • budgetera, analysera, styra och planera, utföra beräkningar och upprätta kalkyler
  • kommunicera kundvärde och upprätta långsiktiga affärsrelationer
    ta affärsmässigt helhetsansvar i arbetet mot ökad kundnytta och lönsamhet

Kvalitetsauktoriserad

Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här.

Det här YH-programmet har även YH-Flexplatser

YH-Flex är en helt ny utbildningsform och vänder sig till dig som redan har kunskaper om innehållet i ett YH-program. Du kan få tillgodoräkna dig dina tidigare kunskaper och hoppa över vissa kurser i YH-programmet och ändå få en full examen. YH-Flexplatser finns till utbildningen som är platsbunden i Stockholm.

Så här går det till att söka YH–Flex

Praktikperioder

Ungefär en tredjedel av studietiden gör du praktik på någon av de ledande företagen i branschen. Det ger dig möjlighet att utveckla din kompetens och skapa ett stort nätverk. Läs mer här

Nära samarbete med branschen

Utbildningen är utformad för att möta de kompetenskrav och krav på yrkeskunnande inom bokföring, redovisning och ekonomistyrning som efterfrågas av arbetslivet. Utbildningen uppfyller också de teoretiska kunskapskrav för auktorisation som branschorganisationerna ställer.

Stockholm School of Business har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp.

Välj platsbunden eller på distans

Utbildningen som är platsbunden till  Stockholm, kan inte läsas på distans.
Utbildningen är på heltid och sker på plats i klassrum i respektive ort. Det är endast den renodlade distansutbildningen som går att läsa på distans, ansökan öppnar 16 oktober.

Kostnadsfri och CSN-berättigad

Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma.  Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).


Alla studerande på våra utbildningar får fri tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.

Efter examen kommer du bland annat att kunna arbeta som:

  • Redovisningskonsult
  • Redovisningsekonom
  • Redovisningsspecialist
  • Ekonomiansvarig, övrig

 

Innehåll

Redovisningskonsult

410 Yh-poäng

Affärsekonomi

20p / 4v

Kursens syfte är att behandla hur en affärsverksamhet använder ekonomiska modeller, marknadsstrategi och verksamhetsstrategi för att planera och styra företaget mot ökad lönsamhet och kundnytta.

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla kunskaper om företagandets ekonomiska och samhälleliga villkor samt förmåga att ta ett affärsinriktat och affärsmässigt ansvar i yrkesrollen som Redovisningskonsult.

Beskattningsrätt 1

25p / 5v

Kursens syfte är att behandla skatterättens uppbyggnad, innehåll och tillämpning inom en näringsverksamhet.

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla kunskaper om de tre förekommande inkomstslagen tjänst, kapital och näringsverksamhet samt förmåga att tillämpa skatterättsliga regler i yrkesrollen som Redovisningskonsult.

Beskattningsrätt 2

25p / 5v

Kursens syfte är att behandla det beskattningsrättsliga området med särsklid betoning på företagsbeskattning.

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla kunskaper om svensk och internationell beskattningsrätt samt förmåga att analysera och ge välgrundade förslag i skatterättsliga frågor inom näringsverksamheter i
yrkesrollen som Redovisningskonsult.

Bokslut

25p / 5v

I Göteborg är kursen på 30 yhp
Kursens syfte är att behandla bokslutsarbete, komplexa värderingsfrågor och räkenskapsanalyser med hänsyn till lagrum och god redovisningsed.

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla kunskaper om internkontroll samt förmåga att upprätta bokslut samt utföra räkenskapsanalyser och fatta beslut i komplexa värderingsfrågor i yrkesrollen som Redovisningskonsult.

Ekonomistyrning

20p / 4v

I Göteborg är kursen 30 yhp
Kursens syfte är att behandla ekonomistyrning och finansiell planering med hänsyn till lönsamhet. Målet med kursen är att den studerande ska utveckla kunskaper om kapitalets kretslopp i ett företag samt förmåga att hantera komplexa beslutssituationer och att ta affärsmässigt ansvar i yrkesrollen som Redovisningskonsult.

Examensarbete

25p / 5v

I Göteborg är kursen på 30 YHP
Kursens syfte är att den studerande ska tillämpa, fördjupa och kombinera förvärvade kunskaper, färdigheter och kompetenser samt utveckla analytisk förmåga genom att i grupp skriva ett arbete kring en frågeställning inom redovisningsområdet.

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla förmåga att självständigt och i gruppsamverkan analysera och presentera ett arbete som belyser och ger lösningsförslag inom det område som uppdraget eller valt ämne omfattar.

Handelsrätt 1

25p / 5v

Kursens syfte är att behandla rättsordningens uppbyggnad samt hur affärsverksamheters ekonomiska förhållanden och transaktioner regleras inom handelsrätten.

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla kunskaper om gällande rättsregler samt förmåga att tillämpa handelsrättsliga regler och tolka, granska och upprätta juridiska dokument och avtal i yrkesrollen som
Redovisningskonsult.

Handelsrätt 2

25p / 5v

Kursens syfte är att behandla det handelsrättsliga området med särskild betoning på ekonomiska förhållanden mellan affärsverksamheter.

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla förmåga att tillämpa handelsrättsliga regler samt tolka, granska och upprätta bolagshandlingar i yrkesrollen som Redovisningskonsult.

Lärande i Arbete (LIA) 1

50p / 10v

Kursens syfte är att förbereda för ett självständigt utövande i yrkesrollen som Redovisningskonsult.

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla specialiserad yrkespraktisk kompetens inom bokförings- och redovisningsarbete.

Lärande i Arbete (LIA) 2

50p / 10v

Kursens syfte är att förbereda för ett självständigt utövande i yrkesrollen som Redovisningskonsult.

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla specialiserad yrkespraktisk kompetens inom bokförings-, redovisnings- och ekonomistyrningsarbete.

Löpande redovisning

30p / 6v

Kursens syfte är att behandla affärsredovisningens olika delar.

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla kunskaper om ett företags löpande transaktioner samt förmåga att utföra grundläggande redovisningsarbete i affärs- och bokföringssystem i yrkesrollen som Redovisningskonsult.

Årsredovisning

20p / 4v

Kursens syfte är att behandla årsredovisningens olika delar, uppbyggnad och tillämpning inom olika företagsformer.

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla kunskaper om formalian för en fullständig årsredovisning samt förmåga att sammanställa en årsredovisning med hänsyn till ett företags intressenter, gällande lagrum
och olika redovisningsprinciper i yrkesrollen som Redovisningskonsult.

Kompetensportfölj och entreprenörskap

10p / 2v

Kursens syfte är att behandla verktyg för självledarskap, lärande och professionell utveckling.

Löneadministration

20p / 4v

Ger grundläggande kunskaper om lagar och avtal som tillämpas för Löneberedning samt hur löneberäkningar genomförs.

Kursen innehåller praktiska lönekörningar såväl manuellt som med hjälp av ett relevant program samt rapportering till olika myndigheter, bl a Skatteverket, Kronofogden samt Försäkringskassan.

Vidare är målet att den studerande självständigt ska kunna genomföra lönearbetet samt lönerelaterade bokningar i redovisningsarbetet av lön.

Rådgivande projektledning för Redovisningskonsulter

20p / 4v

Kursens syfte är att behandla Redovisningskonsultens rådgivande roll i yrkesrollen samt ge kännedom om tolka automatiserade processer inom redovisningen och om olika typer av rapporter för ekonomisk uppföljning.

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla kunskap om den konsultativa processen, förmåga att tillämpa service och ett säljande arbetssätt i kundrelationer samt att den studerande ska utveckla kunskap om digitala lösningar för bokföring och redovisning samt förmåga att tolka och utvärdera systemgenererade ekonomirapporter.

Digitala verktyg och metoder

20p / 4v

Kursen ges endast i Stockholm
Kursen ger inblick i tillgängliga digitala verktyg kopplat till redovisningsrollen. Hur digitala verktyg skapar värde för avdelningen och organisationen samt hur de i praktiken används. Syftet med kursen är att studenten skall ha en god förståelse för vilka verktyg som finns att tillgå för en modern redovisningsfunktion. Förstå allt ifrån tillämpningsområden till implementation och hur man praktiskt använder dem. Exempel på smarta verktyg kan vara avancerade excel-funktioner (VBA), AI-baserad programvara, digitala assistenter, chattbotar eller övriga robotverktyg (RPA).

Behörighet

Behörig till utbildningen är den som har:

1. Grundläggande behörighet som är gemensam för alla yrkeshögskoleutbildningar.
2. Särskild behörighet, som är specifik för utbildningen.

Grundläggande behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som:

  • Avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning (lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng),
  • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven
    enligt punkt 1,
  • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är
    behörig till motsvarande utbildning,
  • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet
    eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar
    att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskild behörighet för Redovisningskonsult

  • Svenska 2, eller motsvarande dokumenterad kunskap.
  • Matematik 2 (a, b eller c), eller motsvarande dokumenterad kunskap.

Saknar du full behörighet?

Om du inte uppfyller alla behörighetskraven kan du ansöka via något som kallas Reell kompetens eller Fri kvot. Läs mer här>>

Terminstider/LIA

Redovisningskonsult Stockholm

År 2022-2024
Start              Slut               Veckor           YHP
2022-08-22   2023-01-13   21                  105
2023-01-16   2023-06-16   22                  110
2023-08-07   2024-01-12   23                  115
2024-01-15   2024-05-03   16                  80

År 2023-2025
Start              Slut               Veckor           YHP
2023-08-21     2024-01-12     21        105
2024-01-15     2024-06-21     23        115
2024-08-12     2025-01-10     22        110
2025-01-13     2025-05-02     16        80

År 2024-2026
Start              Slut               Veckor           YHP
2024-08-19   2025-01-10   21                  105
2025-01-13   2025-06-20   23                  115
2025-08-11   2026-01-09   22                  110
2026-01-12   2026-05-01   16                  80

Redovisningskonsult Göteborg

År 2022-2024
Start              Slut               Veckor           YHP
2022-08-22   2023-01-13   21                  105
2023-01-16   2023-06-16   22                  110
2023-08-07   2024-01-12   23                  115
2024-01-15   2024-05-03   16                  80

År 2023-2025
Start              Slut               Veckor           YHP
2023-08-21     2024-01-12     21        105
2024-01-15     2024-06-21     23        115
2024-08-12     2025-01-10     22        110
2025-01-13     2025-05-02     16        80

Redovisningskonsult Distans

År 2023-2024
Start              Slut               Veckor           YHP
2023-01-16   2023-06-16   22                  110
2023-08-07   2024-01-12   23                  115
2024-01-15   2024-06-14   22                  110
2024-08-05   2024-11-15   15                  75

År 2024-2025
Start              Slut                 Veckor        YHP
2024-01-15   2024-06-16   22                  110
2024-08-12   2025-01-10   22                  110
2025-01-13 – 2025-06-20   23                  115
2025-08-11 – 2025-11-21   15                    75

År 2025-2026
Start              Slut                 Veckor        YHP
2025-01-13. 2025-06-13.   22                  110
2025-08-11. 2026-01-09    22                  110
2026-01-12. 2026-06-19    23                  115
2026-08-10. 2026-11-20   15                    75

LIA
Stockholm

År 2023-2025
Start              Slut                 Veckor        YHP
2024-09-16   2024-11-22     10                50
2025-03-11   2025-04-18     10                50

Göteborg

År 2023-2025
Start              Slut                 Veckor        YHP
2024-09-18   2023-11-24     10                50
2025-02-24   2025-05-02     10                50

Distans

År 2024-2025
Start                  Slut                Veckor       YHP
2025-02-17     2025-04-25   10                 50
2025-09-15     2025-11-21   10                 50

 

Distansupplägg

Informationen nedan gäller endast distansutbildningen. Utbildningen som startar i Stockholm är på plats i klassrum och kan inte läsas på distans.

Distansutbildningen
Utbildningen är på heltid och innehåll, behörighet, antal yh-poäng och längden är identisk med de ortsbundna utbildningarna.

Innehåll: Se innehåll ovan
YH-poäng: 410 Yh-poäng
Längd: 2 år
Ansökningsperiod: 2024-10-16—2024-11-30
Studieperiod: 2025-01-15–2026-11-21

Distans
Utbildningen bedrivs på distans.

Fysiska träffar
Cirka 5 stycken träffar. Träffarna planeras av utbildningsledare och arbetsliv i samverkan. Träffarna genomförs antingen i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Utrustning
Vår distanspedagogik bygger på en aktiv medverkan och samspel mellan deltagare och lärare. För att delta i distansutbildningen behöver du därför:

  • nyare/modern dator med kamera samt hörlurar med mikrofon
  • tillgång till bredband snabbare än 10 Mbit/s
  • tillgång till en plats där du kan studera och vara med i onlinemöten under dagtid
  • kunna avsätta tid för heltidsstudier (upp till 40 timmar i veckan inkluderat självstudier,  lärarledd tid, gruppdiskussioner, digitala resurser etc.)

LIA (Lärande i arbete)
Stockholm School of Business finns idag  i Stockholm, Göteborg och Malmö och har starka relationer med arbetslivet i dessa regioner. Vid antagningen kommer utbildningsledaren för utbildningen därutöver att tillsammans med ledningsgruppen starta upp ett utökat nätverk utifrån de studerandes geografiska hemvist.

YH-Flex

Ansökan stängd.

YH-Flex vänder sig till dig som redan har kunskaper om innehållet i ett YH-program (ca 50 %). Genom att du får tillgodoräkna dina tidigare kunskaper kan du hoppa över vissa kurser i YH-programmet och ändå få en full examen.

Kostnadsfritt
Alla YH-Flexplatser på vår skola är kostnadsfria. Eventuella kostnader för studielitteratur kan förekomma.

CSN?
Ja. Våra långa YH-program och korta YH-kurser berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN). OBS. Du får bara CSN för de kurser som du läser, inte för de du får tillgodoräkna dig.

Omställningsstudiestöd?
Du kan självklart ansöka om det nya omställningsstudiestödet. Det är till för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden. Omställningsstudiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av din lön (upp till ett maxbelopp) dels av ett lån som du kan fylla på med om du vill. Alla våra YH-program och korta YH-kurser berättigar till att ansöka om Omställningsstudiestödet. Läs mer om omställningsstudiestödet här.

Lärare och föreläsare?
Medieinstitutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningarnas ledningsgrupper.

LIA-praktik?
I de långa YH-programmen ingår cirka 30 procent praktik på branschföretag. Där får du omsätta dina kunskaper i verkligheten. Har du jobbat länge i branschen och uppfyller det du ska lära dig på dina praktikperioder kan du få tillgodoräkna dig praktiken och slipper genomföra den. Men det är en fantastisk möjlighet att få nya kontakter och bredda ditt branschnätverk. Majoriteten av våra studenter får jobberbjudanden på sina praktikperioder.

Tycker du att det verkar svårt och krångligt?
Skicka dina frågor och funderingar till yh-flex@elevera.org

Så här går det till att ansöka om en YH-Flexplats Distans

  1. Fyll i en kompetenskartläggning. Du hittar den här under. Hittar du inte din utbildning så finns det tyvärr inga YH-Flexplatser på den. Fyll i kartläggningen noga och klicka på klar/skicka in.
  2. Därefter, om du anses ha betydande kunskaper som motsvarar ungefär 50 procent av hela utbildningen, får du besked om du kan söka YH-Flexplats. Det gör du genom att klicka på knappen Ansök här, på utbildningens sida. tänk på att du måste kunna styrka uppgifterna i kompetenskartläggningen med relevanta intyg och betyg.
  3. Det kan också vara så att våra utbildningsledare kontaktar dig för validering, dvs genomgång, bedömning och vilka kurser du behöver komplettera med för att få en fullständig examen.
  4. Har du för få kurser som du kan tillgodoräkna så uppmanas du att lämna in en Sen anmälan om din utbildning fortfarande är öppen.

Kompetenskartläggning platsbunden utbildning i Stockholm

Till kompetenskartläggning för Redovisningskonsult, Stockholm


 

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Ange din e-post så påminner vi dig när ansökan öppnar.
Jag godkänner att mina uppgifter lagras. Läs mer om vår hantering av data här
Vi samarbetar med bland andra
Åhléns City / ALSO AB / Apoteket AB / Appelberg AB / Aramtis Headhunting / ATEA / Baby Shop Store STHLM AB / Beltrami Recruitment AB / Benify AB / Bik Bok AB / Bosch Rexroth AB / Cygate Sverige AB / ECIT / Euvic Sverige AB / Filippa K / Fortum Markets AB / Goava / Google / Happy socks / HM AB / ICA Sverige AB / Intersport AB / KGK / Lagerhouse / Learnifier AB / Lexicon / LINUM AB / Microsoft / Nordic Hotels / Panduro / Plantagen AB / Rahmqvist Group AB / REF Stockholm / Stadium AB / Stjänsäljarpodden / Stora Coop / Talentech AB / Telavox AB / Tele2 IoT AB / Viva Media Group AB / Willys / WISE / Work Shop The Retail Agency / Workbuster AB / Zodiac Sverige AB /

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Stockholm of Business, orgnr. 556701-9699 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata