Butiksledare (Distans)

Yh-program 1 år 230 Yh-poäng
Distans
Studietakt 100 %.
Terminsstart: augusti, 2024. Ansökan öppnar feb 2024.
Utbildningsledare: Eva Ragnehag eva.ragnehag@ssb.se
Antagningsfrågor: Tel: 020–10 33 80 (mån, ons, fre: 10.00-12.00) antagning@ssb.se

En karriär som butikschef

Skräddarsydd utbildning för dig som gillar ekonomiskt ansvar, ledarskap och försäljning.

Som butiksledare/-chef är det ditt jobb att se till så att arbetet i butiken fungerar friktionsfritt. Rekryteringsbehovet är stort och utbildningen ger dig exakt den kompetens som efterfrågas. Välkommen till din nya karriär!

Kvalificerat arbete

Vi erbjuder en skräddarsydd utbildning till ett kvalificerat och intressant arbete som butiksledare. Butiksledarens ansvarsområde är allt från verksamhetsplanering och personalrekryteringar till personalledning och försäljningsoptimering.

Skräddarsytt  innehåll

Utbildningen är framtagen i nära samarbete med ledande branschföretag. Du får gedigen kunskap om butiksekonomi, ledarskap, försäljning och service. Vi har optimerat utbildningen för att ge dig fullständig kompetens på minsta möjliga tid.

Utbildningen har givit mig nya synsätt på saker som jag tidigare tagit för givet. Funderar du på att gå en YH-utbildning till butiksledare så är denna den rätta. Henrik Rosell, Teamledare på Inwido AB

Distansutbildning

Utbildningen är en heltidsutbildning på 1 år. Utbildningen är på distans med två fysiska träffar är planerade under utbildningen. Studier på övrig tid sker via digital media.

Stort rekryteringsbehov

Om nuvarande rekryteringsbehov kvarstår, pekar det på ett behov i storleksordningen 6 000–10 000 butikschefer kommande 3–5 år. Utbildningen Butiksledare ger dig exakt rätt kompetens och gör dig extremt efterfrågad på arbetsmarknaden.

9 av 10 får jobb

Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här. Enligt uppgifter från YH-myndigheten har ungefär 9 av 10 ett kvalificerat jobb när de tar examen från en YH-utbildning.

Här kan du läsa vad en tidigare student tycker om utbildningen.

Praktikperioder

Ungefär en tredjedel av studietiden gör du praktik på någon av de ledande företagen i branschen. Det ger dig möjlighet att utveckla din kompetens och skapa ett stort nätverk. Läs mer här

Nära samarbete med branschen

Stockholm School of Business har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp. Bakom utbildningen står bland annat: Kronans Apotek, Linum AB, Direkt Optik AB, Intersport Sverige AB, Babyshop Group, Zodiac Sverige AB, REF Stockholm, Retail United, Himla AB, Volkswagen Group Sverige, Clas Ohlson AB, Stadium Täby, Panduro Hobby AB, Fiskars Sweden AB, Åhléns Outlet, Eurosko Sverige AB, Systembolaget AB, Filippa K, Arkivet Stockholm, Dollarstore AB, ICA Supermarket Nykvarn, Tolkabro Speceri HB, Ica Kvantum AB.

Kostnadsfri och CSN-berättigad

Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma.  Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).


Alla studerande på våra utbildningar får fri tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.

Efter examen kommer du bland annat att kunna arbeta som:

 • Arbetsledare, butik (fackhandel)
 • Arbetsledare, gruppchef, teamchef inom retail
 • Avdelningschef, varuhus, försäljningsavdelning
 • Butikschef, 5-9 anställda
 • Butikschef, stort eller medelstort företag
 • Varuhuschef, leda andra ledare

Innehåll

Butiksledare (Distans)

230 Yh-poäng

Butiksekonomi och administration

25p / 5v

Kursens syfte är att behandla ekonomiska samband och grundläggande ekonomistyrning relevant för handeln. Den skall också behandla den administrativa aspekten av planering, strukturering och optimering av ekonomin i en butik/resultatenhet.

Butikskommunikation och kampanj

15p / 3v

Kursens syfte är att skapa förståelse för varumärkeskommunikation, profilering, koncept och kampanjer.

Butiksorganisation och affärsutveckling

25p / 5v

Kursens syfte är att skapa grundförståelse för olika organisationsmodeller och organisationsstrukturer och om hur olika roller strategiskt och operativt hänger ihop.

Examensarbete

25p / 5v

Kursens syfte är att den studerande ska lösa ett sammansatt yrkesrelaterat problem genom att tillämpa och kombinera förvärvade kunskaper, färdigheter och kompetenser. Målet med kursen är att den studerande ska behandla innehåll inom teoretisk och praktisk verksamhetsplanering, personalledning och försäljningsoptimering på ett sådant sätt att det leder till vidare lärande och professionell utveckling. Examensarbetet presenteras muntligt och skriftligt.

Kompetensportfölj och entreprenörskap

10p / 2v

Kursens syfte är att behandla verktyg för självledarskap, lärande och professionell utveckling. Målet med kursen är att den studerande ska utveckla kunskaper om de generella kompetenskraven på yrkesrollen samt förmåga att ta ansvar för sin egen kompetensutveckling.

Lärande i Arbete

60p / 12v

Kursens syfte är att förbereda för ett självständigt utövande i yrkesrollen som Butiksledare. Målet med kursen är att den studerande ska utveckla specialiserad yrkespraktisk kompetens inom arbete med verksamhetsplanering, personalledning och försäljningsoptimering.

Personaladministration

20p / 4v

Syftet med kursen är att behandla grunderna i att på ett affärsmässigt sätt kunna säkerställa att verksamheten drivs lönsamt i linje med vid tidpunkten gällande regler, arbetssätt och arbetsmiljö.

Team management

30p / 6v

Kursens syfte är att behandla ledarskap och teamutveckling. Målet med kursen är att den studerande ska utveckla kunskap om resultatinriktat ledarskap och påverkansfaktorer vad gäller motivation och resultat.

Försäljning och marknadsföring för ledare

20p / 4v

Kursens syfte är att behandla kvalificerad försäljning och marknadsföring i omnichannel/multichannel landskap. Med fokus på att operativt leda personlig och konsultativ försäljning, som säkerställer kundens behov och därigenom optimera butikens försäljning som butiksledare. Den skall också behandla erbjudanden och prislägen för att representera affären i sin helhet.

Behörighet

Behörig till utbildningen är den som har:

1. Grundläggande behörighet som är gemensam för alla yrkeshögskoleutbildningar.
2. Särskild behörighet, som är specifik för utbildningen.

Grundläggande behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som:

 • Avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning (lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng),
 • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven
  enligt punkt 1,
 • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är
  behörig till motsvarande utbildning,
 • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet
  eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar
  att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskild behörighet för Butiksledare

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

 • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, eller motsvarande dokumenterad kunskap.
 • Yrkeserfarenhet inom försäljning och service inom handel motsvarande minst 1 år på heltid eller 2 år på halvtid.

Saknar du full behörighet?

Om du inte uppfyller alla behörighetskraven kan du ansöka via något som kallas Reell kompetens eller Fri kvot. Läs mer här>>

Terminstider/LIA

Butiksledare Distans

Terminstider

År 2022–2024
Start              Slut               Veckor           YHP
2022-08-29   2023-01-13   20                  50
2023-01-16   2023-06-16   22                  55
2023-08-14   2024-01-12   22                  55
2024-01-15   2024-06-14   22                  55

År 2023-2024
Start              Slut               Veckor           YHP
2023-08-14   2024-01-12   22                  110
2024-01-15   2024-06-28   24                  120

LIA Butiksledare Distans

År 2022-2024
Start              Slut               Veckor          YHP
2023-03-27   2023-06-16   12                  30
2024-03-18   2024-06-07   12                  30

År 2023-2025
Start              Slut                 Veckor        YHP
2024-04-01   2024-06-21     12                60

Distansupplägg

Distansutbildningen
Utbildningen är på heltid och på distans.

Innehåll: Se innehåll ovan
Studietakt: Heltid
YH-poäng: 230 Yh-poäng
Längd: 1 år
Ansökningsperiod: HT 2024
Start: aug 2024

Fysiska träffar
Cirka 2 stycken träffar. Träffarna planeras av utbildningsledare och arbetsliv i samverkan. Träffarna genomförs antingen i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Utrustning
Vår distanspedagogik bygger på en aktiv medverkan och samspel mellan deltagare och lärare. För att delta i distansutbildningen behöver du därför:

 • nyare/modern dator med kamera samt hörlurar med mikrofon
 • tillgång till bredband snabbare än 10 Mbit/s
 • tillgång till en plats där du kan studera och vara med i onlinemöten under dagtid
 • kunna avsätta tid för heltidsstudier (upp till 40 timmar i veckan inkluderat självstudier,  lärarledd tid, gruppdiskussioner, digitala resurser etc.)

LIA (Lärande i arbete)
Stockholm School of Business finns idag  i Stockholm, Göteborg och Malmö och har starka relationer med arbetslivet i dessa regioner. Vid antagningen kommer utbildningsledaren för utbildningen därutöver att tillsammans med ledningsgruppen starta upp ett utökat nätverk utifrån de studerandes geografiska hemvist.

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Ange din e-post så påminner vi dig när ansökan öppnar.
Jag godkänner att mina uppgifter lagras.

Relaterade utbildningar

Inga relaterade utbildningar hittades

Vi samarbetar med bland andra
Åhléns City / ALSO AB / Apoteket AB / Appelberg AB / Aramtis Headhunting / ATEA / Baby Shop Store STHLM AB / Beltrami Recruitment AB / Benify AB / Bik Bok AB / Bosch Rexroth AB / Cygate Sverige AB / ECIT / Euvic Sverige AB / Filippa K / Fortum Markets AB / Goava / Google / Happy socks / HM AB / ICA Sverige AB / Intersport AB / KGK / Lagerhouse / Learnifier AB / Lexicon / LINUM AB / Microsoft / Nordic Hotels / Panduro / Plantagen AB / Rahmqvist Group AB / REF Stockholm / Stadium AB / Stjänsäljarpodden / Stora Coop / Talentech AB / Telavox AB / Tele2 IoT AB / Viva Media Group AB / Willys / WISE / Work Shop The Retail Agency / Workbuster AB / Zodiac Sverige AB /