Råd och tips från våra utbildningsledare i Malmö
Låt oss presentera Stockholm School of Business fantastiska utbildningsledare i Malmö. Vad motiverar dem och hur sprider de motivation till de studerande? Här kommer tipsen.
Marie-Louise Andrén
Socionomen och socialpedagogen som drivs av att se andra människor växa och utvecklas. Hon har också en bakgrund av långt ledarskap och mentorskap inom idrotten, något som fortfarande är en viktig del av livet. De senaste sex åren har Marie- Louise varit yrkesverksam inom yrkeshögskolan.
– Jag hade under flera år arbetat som chef och ledare och sökte därför efter lite nya utmaningar för min personliga utvecklings skull. En dag ringde HR-chefen och erbjöd mig en möjlighet att arbeta inom YH och på den vägen är det, säger Marie-Louise.
Argjent Veliu
Utbildad ekonom vid Lunds universitet och är en van projektledare. Argjent började arbeta inom YH parallellt med sina masterstudier och har nu varit verksam som utbildningsledare i tre år.
– Som utbildningsledare har man en nära kontakt med arbetslivet, både genom de företag som tar emot våra studerande för LIA (lärande i arbete) men även när vi samverkar i de ledningsgrupper som många företag väljer att engagera sig i. Denna kombination ihop skapar ett format som är roligt att jobba med och stärker mig i min roll mot de studerande, säger Argjent
Hur ser du på närmsta 5 åren för ekonomi och försäljning?
Marie-Louise
– Jag ser ljust på framtiden för dessa yrken. Just nu är det självklart en nedgång på grund av rådande omständigheter, både vad gäller Sverige men också globalt. Jag tänker dock att så länge vi tillsammans med näringslivet och våra ledningsgrupper är bra på att fånga upp arbetsmarknadens behov så tror jag att våra utbildningar borgar för att våra studerande skall ha rätt kompetens när de väl kommer ut på arbetsmarknaden.
Argjent
– En YH-utbildnings mål är att man som studerande snabbt skall komma ut på arbetsmarknaden och då helst jobba med något av de ämnena man studerat. Personligen tycker jag att studier inom YH är ett framgångskoncept som återkommande visar sig fungera väldigt bra, för de olika efterfrågade yrkesrollerna.
Vad krävs för att klara studier inom YH?
Marie-Louise
– Som mycket annat tror jag att det är viktigt att man är klar över målet med sin aktivitet. Det är svårt att vinna en match om man inte ser målburen. Jag rekommenderar mina studerande att arbeta efter delmål på vägen och klara en kurs i taget. Att delta aktivt på lektionerna med en positiv attityd bidrar oftast till en bättre lärandesituation. En hög närvaro på undervisningspassen, en hunger och nyfikenhet är också framgångsfaktorer.
Argjent
– För att klara av sina studier behöver man självklart lägga tid på studierna men även aktivt ta eget ansvar. En sak som kan vara svår att få rutin på är ens studieteknik, det tycker jag man skall förbereda sig mentalt för. Det finns många bra metoder man kan använda för att förenkla sina studier men metoder är bara bra om man just använder dem.
Många av våra lärare/föreläsare undervisar aktuell kunskap direkt från arbetslivet, det ger de studerande försprång inom respektive bransch. ´Många kunskapskontroller inom YH består av grupparbeten, att våga träna med olika klasskamrater i ämnen man ej är så bevandrad i kan både vara provocerande och kräva mod. Mitt tips är att våga prova sig fram men även säga ifrån om något inte fungerar. ´
Vad ska man tänka på när man börjar arbeta efter examen?
Marie-Louise
– Visa framfötterna och ta plats med kraft och styrka men gör det på ett ödmjukt sätt. Skapa goda relationer genom att vara ärlig och lova aldrig mer än vad du kan hålla. Nästa steg blir att förvalta sitt nätverk på ett sådant vis att man alltid är välkommen tillbaka till ett möte, en gammal arbetsplats eller att känna sig bekväm med att fråga efter en referens för att man vet att man gjort sitt bästa i varje situation.
Argjent
– Jag rekommenderar att man nätverkar mycket under sin skolgång, både med sina klasskamrater, men också vara mån om att göra ett gott intryck under sin LiA period. Det är en stor sak att vara välkommen tillbaka. Visa att du är intresserad och vill prestera det gör avtryck.
Hur håller man motivationen uppe nu när man inte ses fysiskt i skolan?
– Vi är väl båda överens om att det är roligare med de fysiska mötena och att det är enklare att kommunicera och samverka IRL men vi har varit snabba med att sadla om till det digitala på SSB. Med rätt teknik går det bättre och det har vi. Det tog en kort stund att få in en ny rutin på allt det som skall göras endast digitalt men allt blir ju en vardag till slut, Säger Marie-Louise.
Motivationen behöver sig en pepp ibland, då får man helt enkelt hitta nya vägar till att hålla engagemangsnivån uppe, tillägger Argjent.