”Efterfrågan på lönespecialister ökar kraftigt”

Rafael är inne på sin sista termin i den 1,5 år långa utbildningen som Lönespecialist. Han är även studeranderepresentant i ledningsgruppen för sin utbildning. Här berättar han om sin karriär och framtidsplaner.

Vad gjorde du innan du började på SSB?

-I gymnasiet studerade jag ekonomi och var inte säker på vad jag ville göra i framtiden. Men jag visste att jag skulle trivas i ett serviceyrke med ekonomi- och HR-inslag. Efter gymnasiet arbetade jag därför som barista på Espresso House. Under åren på Espresso House fick jag prova på en del tjänster och fått möjlighet till att driva två av deras caféer i Vasastan (Stockholm).

Researchen visade att skolan har en stark position, att programmet utvecklas och att framtiden ser ljus ut för arbetet.

Varför valde du utbildningen Lönespecialist på SSB?

-När jag kände mig klar på Espresso House, började jag med research kring vad det fanns för yrkeshögskolor och vilka program de erbjöd inom ekonomi. Jag fastnade snabbt för Stockholm School of Business och Lönespecialist. Jag läste på ordentligt om skolan och framför allt om hur framtiden ser ut för yrket. Researchen visade att skolan har en stark position, att programmet utvecklas och att framtiden ser ljus ut för arbetet.

Vald till studeranderepresentant i ledningsgruppen

-I början av första året hade vi en diskussion i klassen om vem som skulle vilja representera klassen i ledningsgruppen. Jag tyckte att det var en fantastisk möjlighet till att utvecklas, skaffa nya kontakter i yrkeslivet och förbättra utbildningen. Klassen gav mig sitt förtroende och jag har blivit utvald till klassrepresentant i ledningsgruppen.

Vi har möten två gånger per termin där vi samtalar och diskuterar kring utbildningens innehåll, vi får ta del av branschspaningar och tar beslut om hur utbildningen kan förbättras.

Möjlighet att påverka utbildningen

– Min största uppgift är att representera klassen och göra mina klasskamraters röst och åsikter hörda. Jag kan påverka hur utbildningen förändras till det bättre och har en fantastisk möjlighet till att knyta nya kontakter och presentera mig för HR, ekonomi, löneansvariga. Om du vill förbättra en utbildning, knyta nya värdefulla kontakter, få en inblick i vad som händer i skolan och bland dina framtida arbetskollegor så bör du engagera dig! Förlora inte en sådan möjlighet!

Vad har varit bra med utbildningen?

-Jag tycker att det som har varit relativt lätt att komma igång med studierna. Jag har fått nya vänskapskretsar, träffar kompetenta föreläsare och drivna personer som vill hjälpa mig så gott dem kan.

Efterfrågan på kvalificerade lönespecialister kommer öka kraftigt

Tiden efter studierna?

-Tiden går jättefort och slutet av utbildningen närmar sig med stora steg. Jag ser optimistiskt för framtiden. Lönespecialistyrket har blivit ännu viktigare och synligt under de senaste månaderna. Jag har gjort en branschspaning och enligt det som jag har hört och läst så minskar efterfrågan på löneadministratörer, men efterfrågan på kvalificerade lönespecialister kommer öka kraftigt.

Praktikperioder?

-Mina två praktikperioder har varit på Azets Insight som är en ledande leverantör av ekonomi och lönetjänster i Norden. Jag trivs jättebra i rollen som konsult och med mina arbetskollegor. Azets Insight är ett outsourcing företag, som tar väl hand om sina anställda, teamkänslan är det som kännetecknar dem.

Jag trivs jättebra på ett outsourcing företag, men jag stänger inga dörrar. Jag tycker att man ska ha ett öppet sinne och vara öppen mot nya förslag!

Var ser du dig själv om 5 år?

-Inom löneyrket såklart! Jag skulle vilja utveckla och fördjupa mina kunskaper inom lön, HR och arbetsrätten. Jag ser mig själv som löne- HR-arbetsrättsansvarig om några år, kanske i ett outsourcing företag eller ’’ in house’’.  Jag vet att det är ett ambitiöst mål, men världen är för ambitiösa personer som vet vad de vill. Jag vill kämpa för att uppnå det målet.

Tips till studerande?

-Planera din tid väl och se till att ha en struktur i din vardag. Våga utmana dig själv, och om du gör det, så gör det med hela din själ! Det blir tufft och jobbigt i början, men till slut kommer du få den belöning som du förtjänar.

Vi samarbetar med bland andra
Åhléns City / ALSO AB / Apoteket AB / Appelberg AB / Aramtis Headhunting / ATEA / Baby Shop Store STHLM AB / Beltrami Recruitment AB / Benify AB / Bik Bok AB / Bosch Rexroth AB / Cygate Sverige AB / ECIT / Euvic Sverige AB / Filippa K / Fortum Markets AB / Goava / Google / Happy socks / HM AB / ICA Sverige AB / Intersport AB / KGK / Lagerhouse / Learnifier AB / Lexicon / LINUM AB / Microsoft / Nordic Hotels / Panduro / Plantagen AB / Rahmqvist Group AB / REF Stockholm / Stadium AB / Stjänsäljarpodden / Stora Coop / Talentech AB / Telavox AB / Tele2 IoT AB / Viva Media Group AB / Willys / WISE / Work Shop The Retail Agency / Workbuster AB / Zodiac Sverige AB /