Efter kursen kan du genomföra beräkningar av växthusgasutsläpp, förstå lagstiftningarna och standarder som påverkar företag både i form av hot och möjligheter
Kursen utgår från mål 13 i Agenda 2030. Du som deltagare får en introduktion till klimatfrågan och problemet med ökade växthusgasutsläpp, rådande lagstiftningar och standarder kopplade till klimatfrågan, strukturer för insamling och beräkning av klimatdata och hur man som företag sätter och följer upp klimatmål.
Nya EU-direktiv
I och med de nya EU-direktiven ökas kraven på rapportering för större företag, vilka i sin tur ställer krav på sina leverantörer att rapportera data. I flera branscher, t.ex. fordonsindustrin, ställer de större bolagen skarpa krav på sina leverantörer att de ska kunna rapportera sina klimatavtryck, och vi ser att kravbilden ökar inom olika typer av branscher och både offentlig och privat sektor.
Vad kan du efter kursen?
Efter utbildningen kommer du ha en övergripande förståelse för klimatfrågan. Du kommer att kunna genomföra beräkningar av växthusgasutsläpp, förstå vilka lagstiftningar och standarder som påverkar företag, samt hur klimatfrågan kan påverka företag affärsmässigt, både i form av hot och möjligheter.
Efter kursen har du följande kompetenser och kunskaper
• Självständigt utföra klimatberäkningar enligt GHG-protokollet.
• Självständigt leda arbetet med att ta fram och genomföra en klimatstrategi.
• Lagstiftning och de nya EU-direktiven. Specifikt CSRD, CSDDD, EU ETS och CBAM.
• Livscykelanalyser och miljövarudeklarationer.
Kursinnehåll:
• Introduktion till klimatfrågan
• Klimatberäkningar enligt Greenhouse Gas Protocol (GHGprotokollet)
• Livscykelanalyser och miljövarudeklarationer (EPD:er)
• Science Based Targets och klimatmål
• EU-direktiv: hur påverkas företag idag och på längre sikt?
Upplägg
Kursen bedrivs på distans med ett utbildningspass per vecka. Utbildarna är yrkesverksamma och strävar efter arbetslivsanknytning med skarpa case. Undervisningen har fokus på praktisk tillämpning med verkliga projekt, helst med uppgifter hämtade från deltagarnas arbeten, annars från LGR eller utbildarna.
Yrkesverksamma föreläsare och lärare
I själva genomförandet medverkar arbetslivet i olika former: Lärare, handledare och undervisningspersonal utgörs i princip uteslutande av handplockade yrkesverksamma. Dessutom är vi en av de få yrkeshögskolorna som är auktoriserade av Almega.
Kostnadsfri och CSN-berättigad
Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma. Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).
Alla studerande på våra utbildningar har under sin studietid fri tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.